«Επιστημονικό επίδομα Απριλίου Τηλεκατάρτισης»

«Επιστημονικό επίδομα Απριλίου Τηλεκατάρτισης»

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Εύλογα έχουν δημιουργηθεί απορίες μεταξύ συναδέλφων σχετικά με το «Επιστημονικό επίδομα Απριλίου Τηλεκατάρτισης» και το επίδομα αποζημίωσης ειδικού σκοπού 800 ευρώ από τον Μάιο, εφόσον συνεχιστούν τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία.

Η σύγχυση έχει επεκταθεί και στους λογιστές-φοροτεχνικούς που μας συμβουλεύουν και οφείλεται πρωτίστως στις παλινωδίες των Υπουργείων και το γεγονός ότι ανακοινώνονται πρώτα τα μέτρα ανακούφισης και έπονται οι σχετικές πλατφόρμες αίτησης υπαγωγής σε αυτά.

Σύμφωνα λοιπόν με απόσπασμα από το δελτίο τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων που εκδόθη στις 30-03-2020 ισχύουν τα εξής:

«…

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ 6 ΒΑΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΚΛΑΔΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕΣΩ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΛΕΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ

 

Η κυβέρνηση εκτιμάει απεριόριστα την εθνική συμβολή του επιστημονικού κόσμου της χώρας γι’ αυτό και στην περίοδο κρίσης που διανύουμε θα στηρίξει με κάθε μέσο που διατίθεται τους 6 επιστημονικούς κλάδους (οικονομολόγους/λογιστές, μηχανικούς, δικηγόρους ανεξάρτητους επαγγελματίες ή με έμμισθη εντολή, ιατρούς, εκπαιδευτικούς και ερευνητές).

Μέσα από πόρους του ΕΣΠΑ θα καταβληθεί σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους εκπαιδευτικό επίδομα-αποζημίωση ύψους 600 ευρώ για το μήνα Απρίλιο, δια υλοποίησης ειδικού ανοιχτού προγράμματος τηλεκατάρτισης

Το ποσό των 600 ευρώ, που αφορά αποκλειστικά τους επιστήμονες, θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο, και φυσικά απολύτως καθαρό, χωρίς παρακρατήσεις ή επιβαρύνσεις και η πρώτη δόση των 400 ευρώ θα ξεκινήσει να καταβάλλεται εντός Απριλίου (από 15.4) ενώ τα υπόλοιπα 200 ευρώ θα καταβληθούν μέχρι 30.4.

Το πρόγραμμα θα συντελεστεί με την πετυχημένη διαδικασία των voucher με απόλυτη διαφάνεια.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ: ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΜΑΙΟΥ ΓΙΑ ΕΛ.ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ

 

Στην περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, τότε από τον Μάιο και για το επόμενο διάστημα, οι ειδικές κατηγορίες των 6 επιστημονικών κλάδων (οικονομολόγοι/λογιστές, μηχανικοί, δικηγόροι, ιατροί, εκπαιδευτικοί και ερευνητές) θα ενταχθούν στο προστατευτικό καθεστώς που έχουν ενταχθεί και οι μισθωτοί εργαζόμενοι αλλά και οι λοιποί ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, δηλαδή θα λάβουν από τον μήνα Μάιο και για το επόμενο διάστημα την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΛ.ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ-ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ

 

Παράλληλα, στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα βγει σήμερα θα υπάρχει διάταξη που θα παρέχει μείωση 25% στις ασφαλιστικές εισφορές ελ. επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων περιόδου απασχόλησης μηνός Φεβρουαρίου-Μαρτίου σε όσους από τους παραπάνω θελήσουν να τις καταβάλλουν στην προβλεπόμενη από το νόμο ημερομηνία τους. Ειδάλλως, θα μπορούν να τις καταβάλλουν κανονικά από την 1η Σεπτεμβρίου 2020.

Ταυτόχρονα, το Διοικητικό Συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ με απόφαση που θα λάβει σήμερα, θα μετατοπίζει χρονικά την ημερομηνία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών, απαιτητών μέχρι 31/3, στις 10 Απριλίου 2020 και έτσι θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να καταβάλλουν τις ασφ. εισφορές 10 μέρες μετά

….»

Εννοείται ότι σήμερα 31/03.2020, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για όσους επιθυμούν να παραλάβουν και να αξιοποιήσουν το voucher δεν έχει ανακοινωθεί.

Όλη την νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου μπορείτε να την βρείτε ΕΔΩ.

Σε αυτήν υπάρχουν σημαντικά άρθρα που μας αφορούν.

Στο Άρθρο 29, συστήνεται και λειτουργεί το Εθνικό Μητρώο Ασθενών από τον κορωνοϊό CΟVID-19 από το Υπουργείο Υγείας. Σε αυτό οφείλουν να καταγράφουν όλοι οι φορείς παροχής υγείας (δημόσιο και ιδιώτες) όλα τα περιστατικά ασθενών με COVID-19.

Τα δεδομένα που καταγράφονται στο αρχείο είναι το ονοματεπώνυμο του ασθενούς, η ηλικία, το φύλο, τα υποκείμενα νοσήματα και η κατάσταση της υγείας του.

Για περισσότερες λεπτομέρειες παρακαλούμε διαβάστε το αντίστοιχο άρθρο.

Στο Άρθρο 35, συστήνεται ειδικό εθελοντικό πρόγραμμα απασχόλησης ενήλικων πολιτών σε δομές δημόσιας υγείας, για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19.

Για περισσότερες λεπτομέρειες παρακαλούμε διαβάστε το αντίστοιχο άρθρο.

Συνάδελφοι, καταλαβαίνουμε όλοι ότι τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά.

Για κάθε νέα εξέλιξη θα ακολουθήσουν οι σχετικές αναρτήσεις στην ιστοσελίδα, ενώ φρόνιμο είναι να αναζητάτε τη συμβουλή λογιστή-φοροτεχνικού της εμπιστοσύνης σας για εξατομικευμένες ερωτήσεις.