ΕΠΙΣΤΟΛΗ Ο.Σ.Θ. ΣΕ Ε.Ο.Ο. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ Π.Φ.Υ.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ Ο.Σ.Θ. ΣΕ Ε.Ο.Ο. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ Π.Φ.Υ.

 Το Δ.Σ. του Ο.Σ.Θ. συζήτησε στη συνεδρίασή του στις 25/5/09 το προσχέδιο νόμου για το Π.Φ.Υ. που απέστειλε το Υπουργείο Υγείας και Αλληλεγγύης.
    Τοποθετήθηκαν όλα τα παρόντα μέλη του Δ.Σ. και κατέθεσαν τις απόψεις τους. Αν και από ορισμένους ομιλητές ή παρατάξεις υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις, ωστόσο η μεγάλη πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. κατέληξε σε συγκεκριμένες παρατηρήσεις.
    α) Δεν υπάρχει αναλογική εκπροσώπηση της οδοντιατρικής κοινότητας στα υπό σύσταση όργανα με βάση το προσχέδιο νόμου. Συγκεκριμένα δε συμμετέχει οδοντίατρος στην επιτροπή του ΚΕΣΥ. Ενώ οι γιατροί εκπροσωπούνται στη διαβούλευση μέσω του ΠΙΣ και των Ι.Σ. Αθηνών, Πειραιά, Θεσσαλονίκης  και φορέων των νοσοκομειακών ιατρών, οι οδοντίατροι εκπροσωπούνται μόνο μέσο της Ε.Ο.Ο.
    β) Πάγιο αίτημα των οδοντιατρικών φορέων είναι η ψήφιση νόμου που θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας των ιδιωτικών φορέων Π.Φ.Υ. Το συγκεκριμένο προσχέδιο αναφέρεται ασαφώς και επιδερμικά στο ζήτημα, παραπέμποντάς το προφανώς σε κάποιο επερχόμενο Π.Δ., γεγονός που μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.
    γ) Αν και η θέσπιση ηλεκτρονικής κάρτας υγείας μας βρίσκει σύμφωνους, αφού η εφαρμογής της θα περιορίσει τη σπατάλη και θα βάλει τάξη στο άναρχο τοπίο της Π.Φ.Υ., χρειάζονται περισσότερες διευκρινίσεις και μεγαλύτερη σαφήνεια στο τρόπο καθορισμού του πιστωτικού ορίου για τις οδοντιατρικές υπηρεσίες, αφού οι ανάγκες για οδοντιατρική περίθαλψη δεν ακολουθούν τα αντίστοιχα πρότυπα των ιατρικών.
    δ) Πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη με κάλυψη προληπτικών εξετάσεων μέσω της ηλεκτρονικής κάρτας, καθ’ υπέρβαση και ανεξάρτητα του πιστωτικού ορίου.
    ε) Χρειάζονται περισσότερες διευκρινίσεις στα σχετικά με τις κινητές μονάδες υγείας καθώς και στα της σχολικής υγείας.
    στ) Αν και το προσχέδιο νόμου αναφέρεται στην ένταξη όλων των ασφαλιστικών οργανισμών στο σύστημα, παραπέμπει σε επερχόμενες ρυθμίσεις τις διαδικασίες ένταξης, γεγονός που δεν επιτρέπει την εξαγωγή σαφών συμπερασμάτων σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις.
    ζ) Τέλος, κανένα δίκτυο ιδιωτικών φορέων Π.Φ.Υ. δεν μπορεί να λειτουργήσει όσο καλά και αν έχει οργανωθεί αν δεν υπάρχει ένα τιμολόγιο που να ανταποκρίνεται στα πραγματικά κόστη. Θεωρούμε ότι η κατοχύρωση ενός ρεαλιστικού τιμολογίου, με απαραίτητη ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή, αποτελεί βασική προϋπόθεση έναρξης οποιασδήποτε συζήτησης.

Θεωρούμε ότι η οργάνωση του συστήματος Π.Φ.Υ. αποτελεί βασική ανάγκη για τη σωστή λειτουργία του συστήματος υγείας. Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο έχει αρκετές ασάφειες και χρειάζεται πολλές προσθήκες. Ο Ο.Σ.Θ. καταθέτει τις προτάσεις του, τονίζοντας κυρίως το θέμα της αναλογικής εκπροσώπησης των οδοντιάτρων, τον καθορισμό των όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας των ιδιωτικών φορέων Π.Φ.Υ. και του τιμολογίου.
Ζητάμε από την ΕΟΟ να αγωνιστεί για την υλοποίηση αυτών των προτάσεων και είμαστε διαθέσιμοι για οποιαδήποτε επιπλέον συμβολή μας στο διάλογο.